sol växter vs skugga växter

Sol växter och skugga växter kräver olika förhållanden och för att framgångsrikt trädgård dem, måste du utvärdera vilka områden i din trädgård får mest sol och som huvudsakligen är skuggade. Genom att välja växter som passar din trädgård naturliga förhållanden, du är mycket mer benägna att ha en lyckad trädgård upplevelse.

Mängden sol som en trädgård får ska mätas i timmar. Till exempel, för en trädgård som skall anses som fullständig sön, bör den ta emot 6 eller fler timmar av direkt solljus dagligen. En partiell sol område skulle få cirka fyra timmar per dag. Partiell skugga områden får en till tre timmar av solljus dagligen och full skugga områden aldrig få någon direkt solljus.

Så här avgör Sun Nivå i din trädgård

Det finns också en skillnad mellan morgon och eftermiddagssolen. Eftermiddagssolen är typiskt mycket varmare än morgonsolen, som ger en svalare atmosfär. I vissa förhållanden kan en anläggning som är halvskugga tolerera mer solen om det mesta är morgonsolen. Detsamma gäller i den motsatta situationen, när plantering en full sol anläggning i ett område som inte är tekniskt “full sol”. Det är viktigt att ta lite tid att bestämma läget i din trädgård innan plantering, så att du kan vara säker på att välja de bästa plantorna för din trädgård.

Välja växter för din trädgård

När du köper växter från din trädgård eller plantskola butik, titta på taggen i potten för att ta reda på vad anläggningen rekommenderade odlingsförhållanden är. De flesta växter kommer att falla i en av ljus kategorierna ovan. Du bör kunna kategorisera varje område av din trädgård eller gård, baserat på dess ljusförhållanden, och har denna information till hands när man köper växter.

Populära Sun Växter

Det finns många full sol växter för att passa alla typer av trädgård. Om du gillar evergreens, några bra val är tuja, enbär, många arter av dvärg gran och några sorter av idegran. Dag liljor, coreopsis, perenna pelargoner, perenna podier, salvia och präriegräs är alla bra val för en full sol trädgård.

Populära Shade Växter

Klassiska evergreens kan frodas med minimal solljus. Den engelska buske Boxwood kan också fungera bra i ett fullt skuggade tillstånd. Rhododendron finns i många stilar och färger, och fungerar mycket bra i sin helhet eller delvis skuggade områden. Hortensia familj av växter innehåller många vedartade klättrare och buskar, som kräver åtminstone delvis skugga. Ormbunkar och hostas gör också stora skugga toleranta växter, och om du letar efter annueller som blomma, Impatiens, vax begonia och Coleus är bra val.

Det finns många växter att välja mellan, oavsett dina förutsättningar. Det viktigaste steget är att bestämma ljusförhållandena och storleken på din trädgård eller gård och börja planera. Genom att göra en lite forskning för att se till att du plantera rätt saker för ditt utrymme, du verkligen öka dina chanser till en vacker och hälsosam trädgård.