segling tekniker: hur man vräka till

När du seglar i öppet vatten och måste sluta båten för att göra reparationer, äta eller på annat sätt ta en paus, hiva till är manövern du och din besättning måste utföra. Som med allt i segling, det är en process för det, men i grund och botten hävde till medel för att placera båten över vinden och sakta glida i lä, det vill säga bort från vinden. Nettoresultatet av böljande till är att båten styrs i vinden medan armen segel fångar tillräckligt för att sakta driva tillbaka. De två tar ut varandra, och båten gör små framsteg, vilket ger dig och din besättning tid att göra reparationer eller vila. Det är viktigt att du är medveten om din omgivning innan du försöker manövern för slarv kan vara förödande, särskilt när man seglar.

Innan böljande till, det viktigaste är att kontrollera om hinder ner vind. Dessa inkluderar andra båtar, bojar, rev, bryggor, mark eller något annat båten kan glida in. När du är säker på att det inte finns något i din väg, påbörja processen med gungande till.

Steg 1: Kontrollera Hinder för läsidan

En viktig del av seglings etikett är de kommandon som ges och svarade med skeppare och besättning, respektive. Innan böljande till kommer skepparen ropa “redo att vräka till”. Först när du är klar kommer besättningen ropa individuellt “klar”. Efter varje besättningsman har visat att de är redo, är det dags att utföra manövern.

Steg 2: Ge Oral Command

Skepparen ropar “hårda Alee” och rorsman driver rorkulten till läsidan av båten. Om vinden blåser från hamnen eller vänstra sidan av båten, är läsidan höger eller styrbordssidan.

Steg 3: Hård Alee

När rorkulten trycks på läsidan, kommer båtens bog passera in och så småningom genom vinden. Eftersom detta händer, underlättar besättningen storseglet. Detta betyder att seglet frisätts delvis från att fånga vinden. Focken segel, å andra sidan, förblir tälttak eller spänd för vinden.

Steg 4: Lätta på Storsegel

Efter fören på båten har passerat genom vinden, kranarmen segel, eftersom den inte har ändrats, kommer att blåsas tillbaka mot aktern på båten. Rorsmannen vänder rorkulten till den nya läsidan. Nu när vinden kommer från höger, kommer rorkulten skjutas till vänster. Med fören på båten pekar mot vinden och fock segel backas upp av vinden, är båtens rörelser alla men avbröts.

Steg 5: Tiller till New lä

En framgångsrik böljande till manövrera avbryter de flesta av båtens rörelser. Storseglet kan trimmas lite så att båten rör sig något, men med rorkulten och fock segel i sina rätta positioner, kan du tryggt låta din vakt lite och göra vad du behöver göra, oavsett om det är att äta, koppla av eller göra reparationer.