gummi vs akryl lim: för-och nackdelar

När klister beslut kommer ner till gummi lim eller akryllim, är det bäst att veta för- och nackdelar med båda limtyper. Bestämma vilka lim att använda är ett viktigt steg i alla projekt. Lim kommer att skapa en bindning mellan 2-material och hålla dem samman. Lim typer skiljer sig genom att kombinera specifika kemikalier, element och tillsatser som ger produkten en distinkt bindning. Styrkan hos den adhesiva beroende av hur väl den binder till de material som omger den och hur stark limmet är internt. Det är inte nödvändigtvis sant att en vidhäftande typ är bättre än någon annan typ eftersom alla lim är bättre i vissa situationer. Du kommer att behöva ta hänsyn till de material som används, klimatet, omgivningen och det ändamål för limmet.

Gummi lim kommer att ge dig en högre vidhäftning jämfört med akryllim. Gummi lim binder med många olika materialtyper och är användbara i de flesta vidhäftnings situationer. Gummit har en mycket snabb vidhäftning tid där obligations bildar mycket snabbare än med akryllim. Med hjälp av en gummiklister ger dig överlägsen initial klibb mellan ditt material, men kan inte erbjuda den mest hållbara vidhäftning över tiden. Gummi är känsliga för UV-exponering och vid förhöjda temperaturer som kommer att bryta ned den vidhäftande över tiden. Gummi lim har den lägsta motstånd av någon limmets temperatur, vilket ger de bästa vidhäftnings inomhus där det finns bara en lätt fluktuation i temperaturförändringar. Gummi lim har en överlägsen bindning till plast över akryl lim och kostar mindre än akryler.

gummi Lim

Akryllim är att föredra om sådant som trä, metall, utomhus material, glas och vattentät objekt. Akryllim är mer mångsidig än gummi lim och ger fler funktioner än gummi lim såsom att vara vattentät och orubbliga mot elementen. Akryllim kan stå upp för UV-exponering där gummi lim är inte. Vad bra, kan akryl tål högre och lägre temperaturer och presterar bättre än gummi lim när de utsätts för kemikalier. Konsistensen över tiden akryl är en av dess starka sidor. Hållbarhet och livslängd kommer att vara större med ett akryllim än med gummi. Akryllim inte binda omedelbart som med gummi. Akryl tar cirka 24 timmar att ställa in, förbättra bindningen när det härdar. Därför kommer akryler inte ge dig den aggressiva vidhäftning så snart som gummi skulle, men bindningen av akryl är mer hållbar över tiden.

akryllim

Bestämma mellan ett gummi och akryllim bör inte vara ett svårt val. Du behöver bara ta hänsyn till de material som du planerar att använda och där projektet kommer att placeras. Om du använder ett plastmaterial eller om projektet kommer att stanna inomhus en gummiklister ger bättre kostnadseffektivitet och obligations mycket snabbare än en akryl. När du skapar ett projekt som kommer att vara utanför, utsätts för UV eller utsätts för temperaturförändringar, kommer ett akryllim ger bästa hållbarhet och livslängd.